Staroverii

Dumitru Grosei

 

 

 

STAROVERII 

Regia şi scenariul: Dumitru Grosei;

Imaginea: Vadim Hâncu, Oleg Mutu, Radu Zara;

Mixaj sunet: Andrei Toncu;

Montaj: Laura Georgescu;

Producător: Mihai Orăşanu;

Documentar / 2002 / 52 min.

 

Sinopsis:

Staroverii înseamnă în limba rusă “de credinţă veche”. Povestea ruşilor de rit vechi a început în secolul XVI, când Patriarhul Bisericii Ruse, sprijinit de ţar, a impus reforme religioase în Rusia.

Cei care n-au vrut să se supună, au fost persecutaţi cu brutalitate şi nevoiţi să caute adăpost în Siberia sau în ţări îndepărtate. Mulţi s-au refugiat în Europa, iar alţii au ajuns pana în China, Japonia sau America.

Comunitatea ruşilor de rit vechi stabiliţi în România este una dintre cele mai numeroase. Filmul este dedicat forţei extraordinare a acestei comunităţi, de a-şi păstra limba, obiceiurile şi religia, găsind în credinţa lor în Dumnezeu izvorul puterii de a rezista.

La baza acestui film stă ideea rezistenţei omului prin credinţa sta. Comunitatea ruşilor de rit vechi din România este un exemplu extraordinar de integritate morala şi păstrare nealterată a obiceiurilor şi tradiţiilor.

O oază de puritate creştina care s-a păstrat de-a lungul a 300 de ani, datorită credinţei curate şi nefăţarnice în Dumnezeu. Staroverii, fideli Rusiei vechi, au adus-o în sufletele lor şi au revărsat-o pe unde s-au aşezat, refăcând colţişoare veritabile de Rusie medievală de o frumuseţe rar întâlnită.

Un film mai conformist, dar la obiect, şi cu scopul îndeplinit - acela de a informa despre viaţa unei comunităţi.

 

Festivaluri:

Astra Film Festival Sibiu, 2002

 

Premii:

Diploma de Onoare la Premiile Uniunii Cineastilor din Romania, 2002.